Keuzes, keuzes

en dat levert heuse keuzestress op!

Want kies je nu voor bomen (windenergie) of kies je voor andere groene energie, in ons geval zonnepanelen.

En dat laatste leek mij wel wat….. maar er staan een paar gigagrote populieren de meeste zonnestralen af te vangen.De enige woning aan onze kant van de straat die volgens de zon-atlas van de gemeente Groningen totaal ongeschikt is voor zonnepanelen, dat hebben wij weer!

index

Nu moeten we dus kiezen, de gemeente vragen om deze bomen toch maar zo snel mogelijk te kappen, zodat wij zonnepanelen kunnen aanschaffen of wachten tot de bomen spontaan omvallen, hopend dat ze precies de goede kant uit vallen 😉 mochten die bomen onze woning raken tijdens het vallen dan is er grote kans dat er geen dak meer is om de panelen te kunnen plaatsen.

Lastig….. deze keuze

Advertenties

11 thoughts on “Keuzes, keuzes

 1. VeggieMo schreef:

  Informeren bij de gemeente kan altijd. Als je al een slimme meter hebt, zou ik niet aan zonnepanelen beginnen. Grote kans dat je dan op den duur variabele stroomtarieven krijgt of dat je minder geld krijgt voor geleverde stroom tov de stroom die je gebruikt.
  Wij hebben sinds vorig jaar zonnepanelen. Ze leveren meer op dan verwacht. Ik hoef me dus niet bezwaard te voelem als ik de oven gebruik 🙂 En het is heel leuk om de meter terug te zien lopen.

 2. loesje schreef:

  Ik heb een keer gehoord dat bomen erg slecht tegen petroleum kunnen, misschien eens een flesje leeggieten? 😉

 3. betjesonnetje schreef:

  De zonnepanelen worden steeds beter. Een aantal jaren geleden moesten ze echt nog in de zon liggen; nu nemen ze ook al behoorlijk op in de schaduw. En denk eens aan al die wintermaanden waarin ze zijn leeggewaaid. En dat zijn juist de maanden dat je de zon het meest nodig hebt.
  Waar ik woon zijn veel populieren. Ze staan nu, half april, nog niet vol in het blad. In augustus beginnen ze alweer aardig leeg te fladderen. Dat zijn dus maar ongeveer 4 bebladerde maanden van de 12. De rest van het jaar schijnt de zon door een soort haakwerkje heen. Je zou eens kunnen laten uitrekenen hoeveel het op deze manier nog oplevert.

  • VeggieMo schreef:

   Het scheelt echt heel qua opbrengst of de zon schijnt of niet. Bij ons liggen in de kortste maanden een paar panelen in de schaduw en dan leveren de panelen bijna niks op. Of je moet de panelen parallel laten schakelen. Toen wij de panelen lieten plaatsen wisten we niet van die schaduw in de winter. Maar de verwachte opbrengst hebben we in tien maanden al gehaald.
   Bomen kappen voor panelen is idd wel een beetje bijzonder.

 4. willem schreef:

  Populieren zijn meestal maar een (relatief) kort leven beschoren en als de gemeente die mening niet is toegedaan dan kun je het proces natuurlijk altijd wat versnellen door de boom/bomen een geringe hoeveelheid glyfosaat toe te dienen. Wel zodanig doen dat het in de sapstroom terecht komt. Je moet wel een jaartje geduld hebben, maar wel en gegarandeerd resultaat. De veiligheid gebiedt dan om te kappen.
  Dat spulletje kun je gewoon bij een tuincentrum kopen als onkruidbestrijder, bijvoorbeeld round-up.
  Ik weet dat het niet helemaal deugd, maar populieren als laanbomen gebruiken in een straat getuigt ook niet van grote hersenactiviteit in het ontwerpstadium. Die bomen plant je alleen als je snel resultaat wilt hebben en bij de gedachte “na ons de zondvloed”

 5. izerina schreef:

  Houd je rekening met mogelijk een veranderende salderingsregeling? Dat maakt de terugverdientijd van zonnepanelen veel langer.

 6. Bomen kappen voor het milieu klinkt overigens ook niet echt als een ontzettend logisch plan 😉

 7. Janne1950 schreef:

  …wat een vreemde reakties: petroleum en het allerergste round-up😡 Betjesonnetje heeft helemaal gelijk: op grond staan 3 populieren (al ruim 65 jaar)

  • willem schreef:

   Hoe de wereld kan veranderen; Toen een jaar of dertig geleden het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat geïntroduceerd werd voor de particulier werd het als milieuvriendelijk aangeprezen, want het was na een dag of tien á veertien volledig afgebroken. Tegenwoordig is het zeer omstreden en er zijn aanwijzingen dat het kankerverwekkend is.
   Het doet me denken aan de tijd dat ik nog actief was als radiologisch werker: Opeens was de dosis die tot dan in een kwartaal werd toegestaan, ‘gepromoveerd’ tot een jaardosis. Voortschrijdende kennis heet dat.

 8. Rob Alberts schreef:

  Om bomen uit te roeien werkt een zaag nog steeds het beste.
  Een stevig koord rondom de stam werkt ook uitstekend.
  Maar de chemische en verontreinigende methoden zijn te bizar voor woorden.

  Een zonnepaneel kan ook bij anderen op het dak geplaatst worden …..

  Natuurvriendelijke groet,

 9. […] Knieperwoning echt de enige woning aan onze kant van de straat te zijn die vanwege teveel schaduw weinig tot geen rendement op zonnepanelen zou kunnen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s