Poffert, gemakkelijk te maken

Oorspronkelijk kom ‘k uit een streek waar kerk en zondagsrust heilig waren en dus waren de huisvrouwen, niet denigrerend bedoeld maar indertijd werd zelfs getrouwde onderwijzeressen aangezegd dat ze niet langer mochten blijven werken, op zaterdag heel druk om de boel des zondags te kunnen laten liggen.

Eten op de zaterdag, en vooral de warme maaltijd, moest tussendoor en daarom liefst ook gemakkelijk te maken zijn. Als er al uitgebreid gekookt werd, was dat bedoeld voor ’t zondagseten. Ook vaak simpel: soep, vlees en een toetje toe maar ook dat hoorde bij de zondagsrust! Op wel meer plekken in NL zal dit bekend zijn.

Een van de zaterdagse kostjes was in ’t Groningse; de poffert!

Deze poffert wordt gaar gestoomd in een afsluitbare tulbandvorm en het maken is eigenlijk kinderlijk eenvoudig. Vet de tulbandvorm in en bepoeder de vorm met meel. Maak een dik beslag van:

 • 250 gram meel, waarvan een deel boekweitmeel moet zijn voor de authentieke smaak (is mij jaren gelejen  verteld door de oma van een klasgenootje van ’t Kniepermeisje) ik gebruik daarom 50 gram boekweitmeel en verder speltmeel
 • 2 dl melk
 • 1 eetlepel bakpoeder
 • 1 theelepel zout
 • 3 eieren
 • 4 eetlepels agavesiroop
 • rozijnen en krenten (nou ben ‘k niet van de krenterige en deed ‘k er daarom alleen rozijnen in)

meng alle ingrediënten tot een dik beslag en vul de vorm met het beslag, Vul een ruime pan met water en laat de poffertvorm erin zakken. Het water moet minstens 1 cm onder de deksel van de vorm blijven. Breng het water aan de kook en laat de poffert op zacht vuur (een petroleumstel is ideaal) in ongeveer 1.5 uur garen.

Aan tafel de poffert in plakken snijden en besmeren met roomboter en eventueel stroop.
Eet smakelijk.

poffert2 (640x480)

Er bestaat in de provincie Groningen ook nog een gehucht met de naam De_Poffert. Daar heeft het gerecht overigens niet z’n naam aan te danken, het schijn eerder andersom te zijn vanwege een drietal herbergen, de Pannekoek, de Poffert en de Meelpuil werd de streek aangeduid als de Poffert.

Advertenties

4 thoughts on “Poffert, gemakkelijk te maken

 1. greet schreef:

  Ha, fijn, mét recept. Ga ik uitproberen…maar eerst zo’n poffertpan op de kop zien te tikken.

  Groet,Greet

 2. ikke schreef:

  mijn schoonmoeder maakt dit wel eens. helaas de laatste keer jammerlijk mislukt omdat de poffertpan lekte! nu is ze opzoek naar een nieuwe maar kan nergens een geschikte vinden. weet jij een adresje?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s