Wat te doen met mosterdzaad: een heleboel

‘k Denk alweer zo’n twee jaar geleden kocht ‘k een grote (jawel 250 gram aan kruiden is veeheel te veel, kwam ik achter) zak mosterdzaad. Lekker leek het me, ‘gepofte’ of geroosterde mosterdzaadjes in de bloemkoolcurry of in hun geheel in courgettezoetzuur. Naja gewoon voor dat soort dingen.

En ‘k maakte zulke lekkernijen ook wel maar zo’n zak heb je niet zomaar leeg en dus zocht ‘k andere toepassingen, want 10 jaar oud mosterdzaad is misschien nog wel prima eetbaar maar ….

Dus ‘k maakte zelf mosterd, leuk om cadeau te geven, even lekker om zelf te eten. En hoewel mosterd nou niet één van de duurste smaakmakers is, is ‘t toch leuk om te kunnen zeggen dat je zelfgemaakte mosterd presenteert 😉

’t Is werkelijk uitermate simpel te maken, je moet alleen geen aluminium kookgerei gebruiken. ‘k Heb ergens gelezen dat het aluminium metaalmoleculen af kan geven in een ‘zure’ omgeving. NIET doen dus. Glas, kunststof 😦  of RVS zijn prima materialen om mosterd in te maken en bewaren. Dit zo lezend vraag ‘k me wel af, of die ‘blikken’ tubes mosterd geen kwaad kunnen maar da’s misschien voer voor een ander blogje.

Goed, mosterd maken dan:

Gebruik ongeveer 50 gram mosterzaad en 100 ml (wijn)azijn. Verdubbeling van de hoeveelheden is mogelijk, neem dan wel een pot met een inhoud van minimaal een halve liter, let op hier spreekt de ervaringsdeskundige. Laat het zaad een nacht weken in de azijn, het mosterdzaad zal bijna alle azijn hebben opgenomen, draai ’t spul in de blender tot je mosterd hebt van de consistentie die jij wenst, voeg eventueel nog wat extra azijn toe. Schep de mosterd in een brandschoon potje, deksel erop en laat minimaal een week rijpen in de koelkast. That’s all!

Natuurlijk kan je smaakjes, zoals dille, honing of peper toevoegen en voor wat extra kleur schep je er een lepel kurkuma door.

Met diezelfde mosterd maak je ook weer een heerlijke mosterdsoep:

een half uitje

twee teentjes knoflook

een klont boter

1 opgehoopte eetlepel bloem (of gewoon meel)

3/4 liter bouillon

en natuurlijk mosterd (hoe zou de soep anders aan de naam komen?)

Snipper ui en knoflook en fruit ze in de hete boter ongeveer 3 minuten, strooi het bloem erover en laat even bakken, giet daarna onder voortdurend roeren scheutje voor scheutje de bouillon erbij. Het is de bedoeling dat je een klontvrije soep roert. Mij lukt dat meestal niet dus kieper ik op dit moment het spul in de blender om alle klonten weg te blenderen en daarna schenk ‘k de soep terug in de pan. Voeg ook de mosterd toe en laat de soep nog ongeveer 5 minuten koken en roer er tot slot een flinke scheut kookroom, crème fraîche of iets dergelijks door. (Spekjes erdoor kan maar pas op dat het geheel niet te zout wordt)

Lekker maar er zijn nog meer opties voor het mosterdzaad: laten spruiten bijvoorbeeld!

Leg de mosterdzaadjes op een stukje natgemaakt, dubbelgevouwen keukenpapier, papieren zakdoekje werkt ook, en hou het doekje flink vochtig. Na 5 dagen, ’n beetje afhankelijk van de buitentemperatuur, schieten de spruiten omhoog en heb je verse mosterdkiemen, lekker in een salade of tussen je kaasbammetje.

(de ondergrond van je ‘spruiten’ goed vochtig houden is nog best een uitdaging, ik heb twee snedes gemaakt in de korte kant van het deksel van een plastic bakje waar ‘k ooit chinees in haalde (eigenlijk was ’t foo yong hai 😉 ik eet nml. geen chinees  ), waarna ‘k het bakje vulde met water en het keukenpapier door de inkepingen frummelde zodat het water opgeslorpt kon worden)

008 (640x480)

Verder schijnt, ik noem met opzet schijnt want dit moet ‘k zelf ook nog uitproberen, mosterd(zaad) een perfecte groenbemester te zijn, zaai het zaad in augustus, september in je moestuin en werk het afgestorven loof in het voorjaar onder, de planten zijn niet vorstbestendig. (Niet gebruiken als je koolgewassen wilt telen op de plek waar je mosterdzaad onderschept)  – Misschien is de hoeveelheid mosterdzaad die ‘k nog heb hiervoor dan weer niet toereikend 😉 maar ach een kniesoor die daar op let –

Ik krijg het mosterdzaad wel op!

 

 

 

 

 

Advertenties

5 thoughts on “Wat te doen met mosterdzaad: een heleboel

 1. Huisvlijt schreef:

  Ik vind Doesburgse mosterd altijd erg lekker. En dan in de hete bliksem!

 2. sprokkelen schreef:

  wat een leuke tips, dank je wel.

 3. grandma schreef:

  toevallig kortgeleden een zakje mosterdzaad gekocht, om te zaaien als groenbemester , nu weet ik wat je er nog meer kunt doen. Bedank voor de ideeën.

 4. anoniem schreef:

  Maak ook eens mosterdstip, warm lekker bij nieuwe aardappels en een groentensalade. Grait (verdoezelt ook de sangige – aangebrande – smaak van drooggekookte aardappelen. Grait

 5. Erik Dreijer schreef:

  wat ook een fantastische smaak geeft is uitgebakken zeer grove mosterd in ruim olie. de smaak wordt bijna vergelijkbaar met uitgebakken spekjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s