Zelf Cottage Cheese maken

Tja, cottage cheese, ook wel hüttenkase genoemd, dat korrelige spul, met een beetje ’n zurige ondertoon alsof je yoghurt met ’n beet eet. Dat spul is supergemakkelijk zelf te maken en je hebt er ook bijna niets voor nodig.:

Breng twee liter volle melk, en dat mag ‘dagverse’, houdbare of rauwe melk zijn, geitenmelk of koeienmelk waarschijnlijk kan zelfs paardenmelk gebruikt worden, voorzichtig tot net aan de kook. Blijf er bij staan, melk heeft de neiging om over te koken net op ’t moment dat jij denkt dat er niets gebeurt. 😦
Schenk het sap van één citroen of ongeveer 50 ml azijn bij de melk en haal de pan van het vuur. Blijf rustig doorroeren en in minder dan geen tijd zie je de vaste bestanddelen van de melk in vlokkerige toestand in het bijna groengeel kleurende vocht drijven. Als het vocht te wit, zeg maar melkachtig, blijft dan kan je nog een paar druppels azijn toevoegen.

Leg een schoon stuk kaasdoek, een oude theedoek of in mijn geval een stuk van een oud laken in een zeef en laat hierin de ‘kaas’ uitlekken, tot de dikte die jij lekker vindt tot aan feta is mogelijk.

Roer er fijn geknipte kruiden, geperste knoflook of vers gedraaide peper door voor een hartige variant op een toastje of de boterham, met honing of agavesiroop heb je een kaas die niet misstaat als topping op taart of toetje.

001 (640x480)

Ik deed mijn versie vandaag over de aardbeien en ik had ’t iets te lang laten uitlekken.

Advertenties

4 thoughts on “Zelf Cottage Cheese maken

  1. zuinigaan schreef:

    Leuke tip!
    Smaakt het net zo als cottage cheese?
    Hoeveel cheese maak je ongeveer van 2 liter melk?

  2. Ikke schreef:

    Wat doe je met de resterende melk ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s