Het (schoonmaak)geheim dat je deelt met bakingsoda

Al jarenlang staat er in m’n keukenkastje een pakje bakingsoda, ook wel zuiveringszout of bicarbonaat genoemd, het pakje stáát niet alleen in het kastje, het spul wordt ook gebruikt en vaak en veel ook nog: ’t namelijk geweldig spul, ’t kost geen fluit en is bijna overal voor te gebruiken. Jawel niet alleen doet ’t wat de naam doet vermoeden als rijsmiddel in koek en cake maar ’t is ook goed voor allerlei schoonmaakklusjes.

Het grote voordeel van schoonmaken met zuiveringszout is dat het heel natuurvriendelijk is. Dus niet slecht voor het milieu, je kunt het gerust door je gootsteen kiepen, sterker nog samen met een beetje azijn is dit een prima gootsteenontstopper.
Door het hele huis heen kun je gebruik maken van baking soda om vlekken, verstoppingen en andere onderdelen van het schoonmaakwerk  op te lossen.

Gewoon in het keukenkastje?

Ik haal deze pakjes bij de toko, 400 gram voor pakumbeet € 1,39 en ‘k heb me laten vertellen dat je ook terecht kan bij welkoop, diverse drogisterijen en misschien nog wel meer zaken.

Hieronder nog een aantal tips hoe je zuiveringszout kunt gebruiken bij het schoonmaken van je hele huis.

Vet en Vuil:
Vervuilde, vette en smerige plekken behandel je door wat zuiveringszout op een vochtig microvezeldoekje te doen, en daarmee een en ander af te nemen. Het zuiveringszout breekt het vet af, en laat je huis fris en schoon ruiken.

Luchtverfrissers:
Als je op zoek bent naar een luchtverfrisser, die maar een paar cent kost, probeer dit eens: Vermeng 1 koffiekopje zuiveringszout met 3 druppels van je favoriete etherische olie, en zet dit mengsel dan in een kommetje, een vaas of een ander bakje in je boekenkast of op een plank. De kamer krijgt dan de lekkere frisse geur die je zelf wil . ( Ik heb dus een beetje zuiveringszout met een paar druppels lavendelolie in zo’n aluminium cupje gedaan waar ooit een waxinelichtje in gezeten heeft, en dit staat verstopt boven op de kast. Ook deze hoeveelheid zuiveringszout werkt, en de lavendelolie is aangenaam rustgevend op de achtergrond aanwezig. )

De badkuip:
Maak een dikke pasta van zuiveringszout en azijn, en maak hiermee je badkuip vrij van vet, body-olie en zeepresten.

Bad en douche cabines:
Maak een pasta van 2 delen zuiveringszout, en 1 deel azijn en maak hier de ramen en deuren van de cabine mee schoon. Deze pasta verwijdert schimmels, meeldouw en zeepresten, en laat het schoon en fris achter.

Tegels en voegen:
Je kunt de tegels en voegen schoon krijgen door een dikke pasta te maken van zuiveringszout met water. Een oude tandenborstel kan dan gebruikt worden om in kleine plekjes te komen, en om de voegen goed uit te borstelen. Dit noemen ze ook wel monnikenwerk ;), je kan natuurlijk ook hierbij het water vervangen door azijn.

Gootstenen:
Je kunt je gootsteen mooi helder krijgen met een mengsel gemaakt van 1 deel zuiveringszout, 2 delen azijn, en 2 delen water. Neem de binnenkant van de gootsteen af met een zachte doek, gedrenkt in dit mengsel en je houdt een glimmende gootsteen over. En met het weggooien van dit mengsel ( nadat je er allerlei andere dingen mee afgenomen hebt) maak je tevens de binnenkant van je afvoer schoon.

Karpetten en kleden.
Om karpetten en kleden op te frissen, meng je 1 deel zuiveringszout met 1 deel maïzena. bestrooi hiermee je vloerkleed of je karpet, en laat het een nacht liggen. Zuig het mengsel de volgende morgen op met de stofzuiver, en alle geurtjes zijn weg.

Afvoerbuizen en putjes.
Als je een weekend weg gaat, doe voor die tijd een kopje zuiveringszout in elke afvoer. Bij thuiskomst zullen de afvoeren niet stinken.

Lekkende batterijen:
Soms gebeurt het dat een batterij lekt, en dat er zuur vrijkomt. Dit zuur kun je neutraliseren door te het te besprenkelen met zuiveringszout.

“Frissere” huisdieren
Om je huisdieren lekker te laten ruiken, zonder dat je ze in bad doet, besprenkel de vacht met zuiveringszout en borstel dit in de vacht. Het overtollige poeder wat er af valt is niet gevaarlijk voor de kinderen in huis, en beschadigt ook geen vloeren. Hoe dan ook, het is een simpele manier om huisdieren “fris” te houden tussen twee baden. Ook als de hond thuis komt na een regenachtige wandeling is dit effectief. Afdrogen, besprenkelen en in borstelen. Scheelt ook een heel eind in de “natte honden lucht”.

Matrassen en ‘geurende’ schoenen
Besprenkel je matras met wat zuiveringszout voordat je je lakens erop doet als je de matras hebt omgedraaid. ’s Avonds even stofzuigen. Dit doet “muffe” luchtjes verdwijnen. Voor naar zweetvoeten riekende schoenen geldt hetzelfde, alleen zou ik het dan ’s avonds doen en ’s ochtends stofzuigen.

Toiletpotten.
Maak een dikke pasta van zuiveringszout en azijn, en boen hiermee de binnenkant van je toilet om hem schoon te maken en te verfrissen.

Toiletbrillen.
Je kunt de toiletbril en de buitenkant van de wc pot schoonmaken met een vochtige doek waar je wat zuiveringszout op gesprenkeld hebt. Boen hier ook de buitenkant van de porseleinen pot mee, en neem het daarna even af met een andere vochtige doek.

Vochtige plekken:
Door een kommetje of zakje met zuiveringszout onder de gootsteen in de keuken te zetten, of in de badkamer verdwijnt het vocht op die plaatsen. ( Als het zout begint te klonteren doordat het vocht opneemt, dan kun je het even laten drogen in de magnetron, of op de verwarming. Hierna kun je hetzelfde zuiveringszout weer gebruiken)
Dit werkt ook goed om zilveraaltjes te bestrijden.

Aanslag in thermoskannen:
Doe een schep baking soda in de kan, giet er heet water op en laat een nachtje staan, spoel de thermosfles of kan goed om, oude thee of koffiesporen wil je niet in je vers nar ’t werk meegebrachte thee.

Linnenkasten (of kleding kasten)
Door een zakje met zuiveringszout in de linnenkast of andere klerenkasten te leggen, houd je vocht op afstand en verfris je tegelijkertijd deze plaatsen. (een druppel geurolie of een takje lavendel in het zuiveringszout laat tegelijkertijd je linnengoed lekker ruiken)

Voor witte tanden:
Maakt de tanden witter, je tanden poetsen met een beetje bicarbonaat, ‘k heb een potje bakingsoda met een paar druppeltje pepermuntolie gemengd, staan voor dit doel. De olie zorgt voor een frisse smaak!

Transpiratiegeur:
Dep een beetje zuiveringszout onder de oksels en zweetluchtjes verdwijnen.

Haren:
Je kan met bakingsoda ook je haren wassen, schijnt! ‘k Heb het zelf nog niet geprobeerd, mocht de z(acht)zeep  op zijn dan is het natuurlijk ’t proberen waard.

Verwijderen van bestrijdingsmiddelen op fruit :
Bicarbonaat verwijdert bestrijdingmiddelen op fruit grondiger als water. 1 koffielepel in 1 liter water.

 

Advertenties

29 thoughts on “Het (schoonmaak)geheim dat je deelt met bakingsoda

 1. Anna schreef:

  wat bedoel je precies met azijn, schoonmaakazijn of gewone of eventueel nog verdunde?

 2. izerina schreef:

  bedankt!

 3. jellinacreations schreef:

  Als echte knieper heb ik twee pantykousjes met een flinke schep baking soda gevuld en deze ‘ballen’ gaan ’s avonds in de schoenen van mijn zoon. Ik gebruik ze nu al heel lang en ze werken nog steeds! Scheelt weggooien en het uitkloppen/zuigen van de schoenen.

 4. johmar schreef:

  mensen in mijn omgeving vind iedereen het maar raar dat ik baking soda en schoonmaakazijn als schoonmaakmiddelen gebruik,maar ja ik vind het net zo raar dat zij de schoonmaakmiddelen gebruiken waar je de reclames voor op tv ziet, tenslotte zijn die middelen altijd het beste middel,maar worden ze toch met grote regelmaat vervangen door nog betere middelen, wat heel raar is want schoon is toch schoon zou je denken

 5. Elly Boers schreef:

  Heb n.a.v. je stukje, vanochtend Baking Soda gekocht. Wil het allemaal gaan proberen. Kon alleen bij De Tuinen terecht. Schrok wél van de prijs: potje van Jacob Hooy, 250 gram voor 5 euro 99.
  Wil heel graag van je weten waar je die pakjes van 400 gr. voor 1,49 kunt bemachtigen.
  Kun je me s.v.p. antwoorden.

 6. sprokkelen schreef:

  geweldige tips. Ik ga meteen op zoek hier in de toko, hopelijk hebben ze het daar en dan ga ik al je tips toepassen. Net als Elly had ik het eerder alleen bij De Tuinen gezien, veel te duur dus niet gekocht.

 7. hetiszoalshetis schreef:

  Bij pit-pit.com kan je grotere hoeveelheden bestellen. Dat is alleen voordeliger dan als je 10 kilo besteld, dan is het goedkoper nog dan bij de toko. Voor 1 huishouden is dat wel heel veel dus misschien een optie om dat samen met anderen te bestellen?

 8. […] Met afstand de best bekeken blogpost is ‘Het geheim dat je deelt met….‘ […]

 9. Scharrelkippetje schreef:

  Ah, sommige tips kende ik nog niet! Het als deo gebruiken kende ik al, beste deo die er is.

 10. […] afstand de best bekeken blogpost ooit is m’n verhaal over “het geheim dat je deelt met …. “. En nee dit gaat niet over sherry in een theekopje 😉 of iets ander spannends. Eigenlijk is […]

 11. Dientje schreef:

  Hoe is de verhouding als het wilt drinken om nierstenen te voorkomen en hopelijk ook oplossen.

 12. Atie schreef:

  Kun je ook wat zuiveringszout en azijn in water doen voor schoonmaken van de badkamer? zonder een pasta te maken. Ik heb het bij Etos gekocht, duur. 4 euro en nog wat.

 13. Lilian schreef:

  Ik volgde een advies op om vlekken uit de marmoleum vloer te halen… Het werkte wel héél erg goed…. Het gevolg was een grote uitgebeten plek. Dus oppassen met op welke materialen je het gebruikt.

 14. selviana schreef:

  hallo, ik had een vraag kan je ook je ramen er mee schoonmaken met baking soda hoeveel moet ik gebruiken ongeveer de ramen zijn heel erg vies.

 15. corrie schreef:

  Gewoon bij de Jumbo, staat bij de bakmiddellen. €1,60

 16. Liliane schreef:

  Als je het over azijn hebt, heb je het dan over schoonmaakazijn of gewone azijn die je ook bij het koken gebruikt?

  • kniepertie schreef:

   Afhankelijk wat ik er mee schoonmaak maar meestal gebruik ik gewone azijn
   Zo zou ik bijv. nooit schoonmaakazijn gebruiken voor een koffieapparaat
   Schoonmaakazijn is sterker geconcentreerd, dat wel

 17. […] van de best bezochte blogpagina’s is nog steeds mijn post over het geheim dat je deelt met baking soda. En zo af en toe kan ik  nog tips toe voegen, ook! Zoals onderstaande […]

 18. Ann schreef:

  Hoi, een vraagje, ik heb thuis 2 verschillende natriumbicarbonaat
  Het ene is idd voor in gebak enz,.. Het andere staat duidelijk op om niet in voeding te doen maar enkel in bv. Was, poetsen
  Welke gebruik jij en welk verschil is hier eigenlijk in? Bedankt

 19. Natascha schreef:

  Hoi,

  Ik heb gisteren baking soda met water vermengt en op mijn vieze voegen uitgegoten, voegen schoon. nadien vloer met water gedweild maar nu blijft het wittig beslag en vloer is enorm stroef geworden…oplossing…iemand een idee???
  Heb ook al diverse x gedweild…t wordt iets minder maar oioi

  • Miekje schreef:

   Goed insmeren met een spons gedrenkt in azijn, poosje laten intrekken en dan afspoelen. Of met groene zeep (pot) en flinke dot op een natte spons en dan boenen en dan afspoelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s